Replacement beach front dwelling, with additional first floor accommodation

Overview

Located within a small cluster of houses, the existing timber frame building had reached the end of its life and was uneconomical to renovate or improve.

Due to its location, in the countryside outside of any town or village, the recently adopted local policies presented a few hurdles to overcome, including the seemingly contrary aspects of structural stability and economic viability. The site itself had some complex other constraints such as being adjacent to a large flood zone, AONB? Etc

In addition, size restrictions, limiting the % increase in size of any replacement dwelling was a key local policy. A neighbouring property, seeking a similar replacement had been refused due to this policy.

Working closely with our client on their specific requirements, a design was created to maximise the size of the new dwelling, which meant increasing the ridge height by over 1500mm, while minimising any additional footprint due to the limited plot size.

The application was presented to the Council in a robust and detailed way illustrating how the proposals could be seen as reflecting the requirements of the polices. Following a short negotiation period with the Planning Officer, the application was approved with only minor elevation amendments.